תאונת דרכים
חוק הפלת"ד
מאות אנשים מסיימים את חייהם על הכביש כל שנה, אלפים רבים נפצעים. אכן, תאונות הדרכים הם מכת מדינה בישראל ובעולם כולו. הסיכויים של אזרח מן השורה להיקלע לתאונה ברמה כלשהי הם גבוהים מאוד ולכן הפיצויים עבורו נקבעו בחוק מיוחד. חוק זה נקרא חוק הפלת"ד - חוק פיצויים לנפגעי תאונת דרכים, התשל"ה-1975, והוא מגדיר תאונת דרכים כך:
"תאונת דרכים" – מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על-ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המכאני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי;
ואולם לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש
ברכב המנועי;
במילים פשוטות, כל פגיעה של או בעקבות הרכב, מלבד מעשה חבלה או מעשה פלילי. בנוסף, על פי חוק הפלת"ד, אין צורך להוכיח "אשמה", כלומר, אין חשיבות לשאלה מי אחראי לנזק כדי לזכותו בפיצוי בהתאם להוראות חוק הפלת"ד.
הפיצויים
זוכרים שעשיתם ביטוח חובה? אם לא, כדאי שתכווצו חזק את המצח ותנסו לזכור, כי התעודה הזו הופכת להיות משמעותית,
-
יש תעודת ביטוח בתוקף - אזי חברת הביטוח תשלם לאדם הנפגע הן כנהג הרכב, כנוסע או כהולך רגל שנפגע בתאונת הדרכים את הפיצוי מבלי להידרש לשאלת האשמה. או בקיצור, החיים שלכם תותים.
-
אין תעודת ביטוח בתוקף - במקרה בו אין תעודת ביטוח או במקרה של תאונת "פגע וברח" המצב מסובך יותר. אך לאחר שעורך הדין יבדוק את כל נסיבות התאונה ייתכן וניתן יהיה לקבל פיצוי מן הקרן לנפגעי תאונות הדרכים.
לא משנה אם יש לכם ביטוח או לא, בתהליך לקבלת פיצוי בגין תאונת הדרכים, יש חשיבות רבה לאיסוף מסמכים שונים שיסייעו להוכיח את הפגיעה בעקבות התאונה ותוצאותיה.
סוגי שונים של תאונות דרכים
תאונות דרכים הן עניין מגוון מאוד ויכולות להיווצר בנסיבות שונות מתאונה קלאסית – כנהג ברכב פרטי - כגון:
-
פציעה כנוסע בתחבורה ציבורית – רכבת, אוטובוס, מונית
-
משאית – תאונה כנהג ו/או נוסע במשאית
-
אופנוע
-
טרקטורון
-
הולך רגל
כמו כן, ישנם מקרים הנופלים באזור "אפור" בהגדרת "תאונת דרכים" לפי מוגדר בחוק אשר הגיעו לדיונים בבית המשפט - לכן יש חשיבות רבה לפנות לעו"ד המתמחה בתחום על מנת שיסייע לנפגע למצות מלוא זכויותיו.
תאונות דרכים כתאונת עבודה
לעיתים תאונות דרכים ייחשבו בכלל תאונות עבודה, למשל אם התאונה בוצעה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה. במצב כזה תוכלו לתבוע גם את ביטוח הרכב וגם את הביטוח הלאומי. כלומר, זכיתם בדאבל.
לכן ככל שנגרמה לנפגע נכות בגין תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה הפיצוי מביטוח לאומי נקבע בהתאם לדרגת הנכות ושכרו של הנפגע. כמו גם, זכאות לשיקום מקצועי, קצבת נכות כללית, קצבת ניידות, קצבת שירותים מיוחדים, תג נכה, אובדן כושר עבודה כפי שהוסבר בתאונת עבודה (קישור)
תאונת דרכים למשרתי כוחות הביטחון (חייל, שוטר, איש שב"ס)
אם אתם משרתים בכוחות הביטחון ועברתם תאונת דרכים שהתרחשה בזמן הדירות עצמו, בדרך מהבית אל הבסיס או להיפך, או בזמן חופשה של חייל - תוכלו לבחור בין שתי אפשרויות למימוש זכויותיכם:
-
הגשת תביעה נגד חברת הביטוח של הרכב בביטוח חובה
-
הגשת תביעה נגד קצין התגמולים במשרד הביטחון
החוקים הרלוונטים במקרים אלו הם:
-
חוק הנכים (תגמולים ושיקום) תשי"ט 1959 - חוק זה דואג לזכויותיהם של חיילי צה"ל הן בסדיר והן בקבע.
-
חוק המשטרה (נכים ונספים), תשמ"א - 1981 וחוק בתי הסוהר (נכים ונספים) התשמ""א-1981, חוקים אלו דואגים למימוש זכויותיהם של שוטרים וסוהרים.
אנו ממליצים לכל מי שנפגע בתאונת דרכים לפנות בהקדם לייעוץ וסיוע משפטי, בפרט אם זו תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה! השאירו פרטיכם כאן ונשוב אליכם.